Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Μία δημοσίευση, ένα σχόλιο και πέντε και μία ερωτήσεις


του Χρήστου Λάλα
Στις 30.10.2013, στην ιστοσελίδα της παράταξης «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, μαζί για την Ανατροπή» δημοσιεύτηκε ένα κείμενο του Γιάννη Αλαβάνου με τίτλο «ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΕ».

Το ίδιο κείμενο, με τον ίδιο τίτλο και με ημερομηνία 30.09.2013 είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της παράταξης «Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών» στις 03.10.2013. Δώδεκα ημέρες πριν «κλείσει» η ιστοσελίδα, με τρόπο αυθαίρετο, αντιδημοκρατικό, αυταρχικό και απαράδεκτο, από το ίδιο άτομο που σήμερα είναι διαχειριστής στην ιστοσελίδα της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών». Εξάλλου, ο Γιάννης Αλαβάνος ήταν μέλος της «Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών» και μέλος της γραμματείας της και από όσο εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, εξακολουθεί και μέχρι σήμερα. Η «Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών» δεν συμμετέχει στις εκλογές, όμως δεν έχει διαλυθεί και το πιθανότερο είναι μετά τις εκλογές να συνεχίσει τη δράση της.

Η δημοσίευση αυτού του κειμένου στην ιστοσελίδα της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλία Μηχανικών» δημιουργεί μερικά εύλογα ερωτηματικά:

1. Θα δημοσιευτεί και η εισήγηση του Γιάννη Αλαβάνου στην ολομέλεια της παράταξης «Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών» τον Μάρτιο του 2013; Η εισήγηση, η οποία ήταν και η αφορμή και μια από τις αιτίες για την αποχώρηση της ομάδας των μελών, που στις 20.10.2013 ίδρυσε την «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών»;



2. Ο Γιάννης Αλαβάνος, πώς από το πρόσωπο που σηματοδοτούσε το ΤΕΕ της διαπλοκής, των μηχανισμών, της αναλγησίας, σύμφωνα με τα κείμενα σας, τις διακηρύξεις σας και τα λεγόμενά σας, ξαφνικά προβάλλεται, πάλι από εσάς τους ίδιους και ως προσωπικότητα και με το κείμενο των θέσεων του; Και ενώ για τις σημαντικότερες από τις θέσεις του, υπάρχει και κάθετη αντίθεση με τις θέσεις της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλία Μηχανικών»;

3. Το παρακάτω απόσπασμα δεν είναι από το κείμενο που δημοσιεύσατε με τίτλο «Το Επιμελητήριο σ’ Εμάς» στις 26.10.2013 στην ιστοσελίδα σας; «Κλείνουμε το κεφάλαιο των διοικήσεων και των μηχανισμών ενός ΤΕΕ που μας άφησε απροστάτευτους από τις τραγικές επιπτώσεις της κρίσης, που δεν μας αντιμετώπισε ως επιστήμονες, δυναμικό απαραίτητο για την ανάκαμψη, αλλά λειτούργησε στην ουσία σαν κυβερνητικό όργανο με “πινελιές” ανούσιας διαμαρτυρίας και σαν διαπλεκόμενο κέντρο εξυπηρέτησης “ημετέρων”

Τελικά το κλείνετε ή το ανοίγετε το κεφάλαιο των διοικήσεων και των     μηχανισμών του ΤΕΕ;

4. Ποιος είναι ο στόχος και η αιτιολογία της ενέργειάς σας;

Ανακαλύπτετε στην πράξη, ότι στον χώρο του ΤΕΕ μια παράταξη, ως δεύτερη «Συσπείρωση», δεν έχει μεγάλη τύχη;

ή

οι παλιοί στενοί συνεργάτες του Γιάννη Αλαβάνου, σε όλες τις δραστηριότητες του ΤΕΕ, αισθάνονται τώρα τύψεις επειδή διέσπασαν την παράταξη, με αποτέλεσμα η «Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών» και βέβαια και  ο ίδιος ο Γιάννης Αλαβάνος, να μην κατεβαίνουν στις εκλογές;

5. Και εάν συμφωνείτε με το κείμενο του Γιάννη Αλαβάνου, έστω και σε ορισμένα σημεία, τότε γιατί φύγατε από τη «Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών»; Γιατί ιδρύσατε νέα παράταξη στις 20.09.2013; Γιατί διασπάσατε τον χώρο της αριστεράς; Γιατί όλοι μαζί δεν προχωρήσαμε με ενότητα, με συσπείρωση και με κοινή κάθοδο όλων των δυνάμεων μας; Κάτι που το έκαναν με ιδιαίτερη επιτυχία άλλες δυνάμεις από άλλους πολιτικούς χώρους!

Πολλά γιατί, πολλά αναπάντητα ερωτήματα, πολλά σκοτεινά σημεία. Κάποια στιγμή θα απαντηθούν, με τον ένα ή άλλο τρόπο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι αργά για το ΤΕΕ και τους μηχανικούς, ιδιαίτερα αυτούς που περισσότερο πλήττονται από τη κρίση και γίνονται εύκολα βορά των δημαγωγών, των καιροσκόπων και των προσωπικών επιδιώξεων.

Και μια τελευταία ερώτηση: Το σύνθημα, «Το ΤΕΕ σ΄ Εμάς», σε ποιόν ανήκει ως ιδέα; Του ίδιου που λογόκρινε και έκλεισε ξαφνικά και αυθαίρετα την ιστοσελίδα και το f/b της «Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών»; Γιατί το σύνθημα θυμίζει λίγο εποχή μεσοπολέμου.


Χρήστος Λάλας Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός,

Ελεύθερος Επαγγελματίας,

μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ),

μέλος της Γραμματείας της παράταξης «Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου