Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ



Υπάρχουν ομάδες και παρατάξεις, οι οποίες ανακάλυψαν τη δράση του ΤΕΕ και των φορέων των μηχανικών, καθώς και των οξυμένων προβλημάτων του χώρου, δύο μήνες πριν τις εκλογές του ΤΕΕ. Για αυτό εξάλλου προχώρησαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 σε ίδρυση της νέας τους παράταξης. Χωρίς τα διαπιστευτήρια της προηγούμενης δράσης και επειδή οι καταγγελίες και οι υποσχέσεις δεν έχουν κόστος, καταγγέλλουν τους πάντες (ΤΕΕ, φορείς, διοικήσεις, πρόσωπα, παρατάξεις κτλ) και υπόσχονται στους μηχανικούς μαγικές θεραπείες για όλα τα δεινά.
Στην αρχή ισχυριζόντουσαν ότι αυτοί οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις παράλογες νέες εισφορές για το ΤΣΜΕΔΕ. Παρά την άρνηση και την αδυναμία του ΤΕΕ και των άλλων παρατάξεων. Όταν αυτή η φαντασίωση κατέρρευσε εμπρός στην απλή καταγραφή των αποφάσεων, ενεργειών, κινητοποιήσεων και δράσεων του ΤΕΕ. αναδιπλώθηκαν. Έβγαλαν άλλη θεωρία. Εντάξει, συμμετείχε το ΤΕΕ, οι φορείς, οι άλλες παρατάξεις κτλ, αλλά αναγκάστηκαν και σύρθηκαν!!!
Το ίδιο έκαναν και για την γενικότερη δράση του ΤΕΕ. Κατηγορούσαν το ΤΕΕ ως φιλομνημονικό και φιλοκυβερνητικό. Όταν και αυτή η ονείρωξη διαλύθηκε, από τις εκατοντάδες ενέργειες κινητοποιήσεις, δράσεις και αγώνες του ΤΕΕ, τα τελευταία τρία χρόνια, το ξανασκέφθηκαν. Και είπαν ότι ναι τελικά το ΤΕΕ είχε αντιμνημονιακό λόγο, αλλά αυτός ήταν συμβατικός και περιοριζόταν σε αντιμνημονιακές κορώνες μόνο!!!.
Οκτώ ημέρες πριν τις εκλογές και μην έχοντας αναφέρει μέχρι τώρα ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση, προχώρησαν σε δημοσίευση οκτώ θέσεων για το ασφαλιστικό-ΤΣΜΕΔΕ. Η πρώτη ενέργεια τους η οποία μπορεί να κριθεί ως θετική. Και ας είναι οι θέσεις γενικόλογες, ασαφείς, αμφίσημες. 
 
Τις επόμενες έξι ημέρες περιμένουμε και τις θέσεις τους για την ανεργία, τις εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα των διαφόρων ειδικοτήτων, τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων ειδικοτήτων, τα ζητήματα με τα ΤΕΙ, τον μεγάλο αριθμό μηχανικών στην χώρα μας σε σημείο κορεσμού, τα ζητήματα της παρεχόμενης παιδείας στα πολυτεχνεία και τις πολυτεχνικές σχολές, τα πτυχία αμφισβητούμενης ποιότητας σχολών του εξωτερικού, τις διαλυμένες, απαξιωμένες και υποβαθμισμένες δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, το πλαίσιο εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης δημοσίων έργων, τα μητρώα και τα μελετητικά και εργοληπτικά πτυχία, την στρεβλή χρησιμοποίηση των Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια), το επαχθές φορολογικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες (συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ!), τη συρρίκνωση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, τον ΝΟΚ, τον ΚΕΝΑΚ και άλλα πολλά, τα οποία αποφεύγουμε να σας τα αναφέρουμε τώρα γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας καταβάλλει απογοήτευση και άγχος, γιατί έξι ημέρες πριν τις εκλογές, ούτε να τα καταγράψετε όλα δεν προλαβαίνετε.
Θα ρωτήσει κάποιος, εσείς έχετε θέσεις για όλα τα παραπάνω; Εμείς αγωνιζόμαστε για όλα τα παραπάνω προβλήματα με όλες τις δυνάμεις μας, μέσα από τους φορείς και το ΤΕΕ και τα αντίστοιχα όργανα, αλλά και στο μαζικό χώρο και με άλλες δυνάμεις και με τους συναδέλφους. Πάντα με συνέπεια, ενότητα σταθερότητα, αγωνιστικότητα. Και ναι γνωρίζουμε τα προβλήματα έχουμε παλέψει για αυτά και έχουμε και για τα περισσότερα συγκεκριμένες θέσεις, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες.
Θα σας παραθέσουμε μόνο ένα μικρό δείγμα από τη λειτουργία, τη δράση, το επίπεδο της παράταξης μας σε «ανύποπτο χρόνο» ένα χρόνο πριν. Ο παρακάτω κείμενο αποτελεί τις προτάσεις της εισήγησης, στη γραμματεία της παράταξης, για το ίδιο περίπου θέμα, ασφαλιστικό-ΤΣΜΕΔΕ, για το οποίο δημοσιεύσατε το κείμενο σας στις 15.11.2013.
«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
27.11.2012
ΤΣΜΕΔΕ - ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ – ΑΝΕΡΓΙΑ- ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ- ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
  1. Υλοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ του θεσμοθετημένου κλάδου ειδικών παροχών (κλάδος πρόνοιας) των ασφαλισμένων του. Ενέργειες προς το υπουργείο, με δράσεις, πίεση, μεθόδευση από όλους τους φορείς των μηχανικών.
  2. Παράλληλα και άμεσα και στον βαθμό που δεν υλοποιείται ο παραπάνω κλάδος, ή καθυστερεί, προωθούμε με πρωτοβουλία του ΤΕΕ τα παρακάτω:
  • Η κράτηση 2% στην αμοιβή των μελετών υπέρ ΤΣΜΕΔΕ να ορισθεί άμεσα σε 3%.
  • Και το 1% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ στα δημόσια έργα να γίνει 1,5%.
  • Η αλλαγή αυτή γίνεται με συντονισμένη κοινή δράση όλων των φορέων. Το νέο ποσό το οποίο θα προκύψει, πηγαίνει αποκλειστικά στο λογαριασμό των προνοιακών παροχών. Και μάλιστα μη περιμένοντας την ίδρυση του φορέα αλλά θεσμοθετούμε την άμεση καταβολή και πριν την ίδρυση του κλάδου. Και αρχίζουμε να συσσωρεύουμε τα χρήματα, άμεσα. Δημιουργούμε μια κατάσταση υποβοήθησης της δράσης μας για την υλοποίηση του κλάδου ειδικών παροχών.
  1. Οι μειωμένες εισφορές, οι οποίες ισχύουν για τα πρώτα 5 έτη της επαγγελματικής ζωής των μηχανικών, να ρυθμιστεί άμεσα να ισχύουν για 7 έτη. Αυτή η ρύθμιση δεν έχει άμεση επίπτωση, ούτε κάποιο έλλειμμα για να δημιουργήσει αντιδράσεις και με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να υλοποιηθεί. (δημιουργεί ένα έλλειμμα σε βάθος δεκαετίας, το οποίο θα αντιμετωπιστεί, όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν).
  2. Να προσπαθήσουμε να μην προχωρά το ΤΕΕ σε αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΤΕΕ. Ρίχνουμε το βάρος σε δράσεις, που να οδηγούν σε εργασία τους μηχανικούς και σε δράσεις, που να τους βοηθούν, την περίοδο που είναι άνεργοι.
Την αρνητική επίπτωση της ανεργίας στον τομέα της ασφάλισης του άνεργου μηχανικού, την αντιμετωπίζουμε ως μία σταδιακά συσσωρευμένη οφειλή, η οποία θα αντιμετωπιστεί και θα λυθεί οριστικά σε βάθος χρόνου, από τον ίδιο τον μηχανικό και από την βοήθεια και την συμπαράσταση του φορέα.
  1. Οι τόκοι για καθυστέρηση οφειλών ρυθμίζονται στο ύψος των νόμιμων και εύλογων τόκων και οι καθυστερούμενες εισφορές υπολογίζονται με τις τιμές της χρονικής στιγμής που δημιουργήθηκαν.
  2. Επανεξετάζουμε τα προγράμματα χρηματοδότησης επιμόρφωσης ανέργων μηχανικών, επιδότησης εργασίας άνεργων μηχανικών κτλ. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια σε άνεργους μηχανικούς με πληρωμή είναι μια πρακτική αχαρακτήριστη.
  3. Οργανώνουμε τις δραστηριότητες των υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ στον τομέα της εισφοροδιαφυγής, οι οποίες δραστηριότητες σήμερα βρίσκονται σε απαράδεκτο, αδικαιολόγητο και μηδενικό σημείο. Αξιοποίηση δικαστικών αποφάσεων οι οποίες δικαιώνουν προσφυγές για υπόκρυψη εξηρτημένης εργασίας πίσω από συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών ή συμβάσεις έργου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ΤΣΜΕΔΕ επεμβαίνει και βεβαιώνει τις οφειλόμενες εισφορές.
Οι παραπάνω προτάσεις έχουν χαρακτήρα άμεσης και εφικτής δράσης. Προφανώς μέσα από τη συζήτηση στον μαζικό χώρο, χωρίς να χάσουμε τον προσανατολισμό μας, μπορούμε να τις διαμορφώσουμε, βελτιώσουμε και προσαρμόσουμε. Κάθε πρόταση, η οποία οδηγεί σε άμεσες και εφικτές λύσεις για τους μηχανικούς, μπορούμε να τη κάνουμε αποδεκτή και να την ενσωματώσουμε. Στην πορεία μπορούμε να οργανώσουμε και πολλές άλλες παρεμβάσεις σε μεγαλύτερο εύρος και πιο ριζικές και σε κατεύθυνση μεγαλύτερης αναδιανομής των παραγομένων εισοδημάτων στον χώρο των μηχανικών. Έχει μεγάλη σημασία να ξεκινήσουμε άμεσα με έστω και μικρά βήματα και για λόγους πρακτικούς αλλά και για λόγους συσπείρωσης και δράσης των μηχανικών.»
Τα συμπεράσματα, οι σκέψεις, ο προβληματισμός, οι συγκρίσεις, οι αποφάσεις, η ευθύνη, δικές σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου