Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Εκλογές ΤΕΕ - Η επιλογή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών

του Χάρη Πεπόνη

Η τοποθέτηση μου σχετικά με τις εκλογές του ΤΕΕ και τη Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών, έγινε το Σεπτέμβριο του 2013. Από τότε έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Η Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών, άλλαξε αρκετά.

Κάποιοι ακολούθησαν σχεδιασμούς εκτός λογικής και φιλοσοφίας της Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών. Δραστηριοποιούνται σε άλλη παράταξη, με συνθηματολογία και ύφος ξένο από την φιλοσοφία μιας  ουσιαστικής αριστερής δύναμης συμμετοχής στα τεκταινόμενα. Το σύνθημα «το Επιμελητήριο σ’ εμάς», από μόνο του λέει πολλά… Η λάσπη στη Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών , το κοινό μας σπίτι πριν από λίγο καιρό , δείχνει ξεκάθαρα τον καιροσκοπισμό του νέου εγχειρήματος. Το δε παρασκήνιο , δείχνει ακόμα πιο πολλά…

Κάποιοι άλλοι συνάδελφοι της Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών , ακολούθησαν τον δρόμο της αποστασιοποίησης ή ακόμα και την κάθοδο τους μοναχικά στις εκλογές. Είμαι σίγουρος ότι το κάνουν με αξιοπρέπεια και πιστοί στις αρχές και στον τρόπο σκέψης της Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών.

Εμείς της Ανανεωτικής Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών, συνεχίζουμε τον δρόμο των συνεργασιών, χωρίς κοντόφθαλμα κριτήρια και προσπαθούμε να υπερασπιστούμε το ΤΕΕ και τους Μηχανικούς αποτελεσματικά και όχι στα λόγια.

Αναδημοσιεύω ως έχει το κείμενο, πλέον η λύση έρχεται μέσα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών. Το κείμενο παραμένει ως έχει, άλλωστε εμείς δεν αλλάζουμε τις αρχές μας ανάλογα με το πώς μας βολεύει πρόσκαιρα….

Από το ίδιο το κείμενο προκύπτει η αναγκαιότητα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών και οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτή η συνεργασία. Η Ανανεωτική Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών συνεχίζει πιστά προσηλωμένη στις αρχές της , δεν ξεχνά το παρελθόν της και με συνέπεια προετοιμάζει το μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα στο χώρο των Μηχανικών. Η κρίση, τα αίτια και ο τρόπος διαχείρισης μπορούν να έχουν πολλές ερμηνείες. Το ότι όμως η λύση μπορεί να έρθει κυρίως με την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης είναι αδιαμφισβήτητο. Πόσο μάλλον με την αξιοποίηση των Μηχανικών, οι οποίοι έχουν την επιστημονική κατάρτιση και την ικανότητα να μετατρέπουν την επιστημονική θεωρία σε πράξη , σε εφαρμογή , σε κάτι το ρεαλιστικό και το υλοποιήσιμο.



Σε αντίθεση με την κοινή λογική τα τελευταία χρόνια οι Μηχανικοί δεν αντιμετωπίστηκαν ως λύση του προβλήματος, αλλά έζησαν και την εξίσωση προς τα κάτω. Οι διάλογοι περί συντεχνιών , περί δήθεν μεταρρυθμίσεων περιλάμβαναν και το «κλειστό επάγγελμα» του Μηχανικού. Το τραγικό είναι ότι έμπαινε στο ίδιο καζάνι με άλλα επαγγέλματα, κατά τ’ άλλα αξιοσέβαστα, αλλά τα οποία για να τα εξασκήσει κάποιος δεν χρειάζεται να έχει προσόντα αντίστοιχα διπλώματος πολυτεχνικής σχολής. Αρχίσαμε με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, ακολούθησε η διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ , η υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του 2% υπέρ ΤΕΕ, η αποδυνάμωση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, η δραματική μείωση των δημόσιων επενδύσεων και αντίστοιχα των έργων και μελετών και τόσα άλλα … Ο κατάλογος δεν έχει τέλος και δεν έχει αξία η απλή καταγραφή , χωρίς την πρόταση λύσεων.

Το ΤΕΕ αυτό το διάστημα βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα και έκανε και λάθος επιλογές. Λάθη που προέκυψαν , κατά τη γνώμη μου, γιατί την αρχική επιλογή του συγκαταβατικού διαλόγου και της συνεργασίας με την Κυβέρνηση Παπανδρέου, διαδέχτηκε, απότομα, η επιλογή της ολικής ρήξης με τις επόμενες κυβερνήσεις. Παρόλα αυτά υπήρχαν και σωστές παρεμβάσεις, όπως η απόφαση αναστολής των αυξημένων εισφορών μετά από παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις του ΤΕΕ, των συλλόγων και των απλών συναδέλφων. Το παράδοξο είναι ότι το ΤΕΕ έγινε στόχος από διάφορες κατευθύνσεις με άκρως αντίθετη πολιτική στόχευση. Υπάρχουν εκείνοι, οι οποίοι θέλοντας να υπερασπιστούν παράλογες πολιτικές εναντίον του, το χαρακτήρισαν ως μέρος ενός αναχρονιστικού συστήματος, το οποίο χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση, Παραδόξως είναι εκείνοι, οι οποίοι φόρτωσαν το σύστημα με στρεβλώσεις και αδυναμίες, εκείνοι οι οποίοι την αδιαμφισβήτητη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις την χρησιμοποιούν για να διαλύσουν στο όνομα δήθεν μεταρρυθμίσεων και ότι λειτουργεί και προσφέρει στην κοινωνία. Υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν ουσιαστικά το ΤΕΕ σε σωματείο, ξεχνώντας τον επιστημονικό του ρόλο, και χρησιμοποιώντας το ως εργαλείο φτηνής συνδικαλιστικής – επαναστατικής γυμναστικής. Οι λύσεις με αυτή τη νοοτροπία μεταφέρονται στο μέλλον… στο οποία ως δια μαγείας όλα θα λυθούν και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να καταγγέλλουμε….



Όταν ξέσπασε το απαράδεκτο θέμα με τις αυξήσεις των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, ως Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών το παλέψαμε από την πρώτη μέρα. Δεν επιλέξαμε ούτε να μείνουμε εκτός, χωρίς παρέμβαση, ούτε να ακολουθήσουμε μία στείρα ρητορική υποστηρίζοντας μικροπαραταξιακά συμφέροντα. Δεν θέσαμε αιτήματα τα οποία ήταν χαμένα από χέρι και δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν , τα αιτήματα μας ήταν απλά συγκεκριμένα και ουσιαστικά :

  • Πλήρη κατάργηση όλων των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλόμενες εισφορές.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με μόνη την πληρωμή του ΚΥΤ.
  • Λειτουργία του Τομέα Ειδικών Παροχών.

Η αναστολή των αυξήσεων στις εισφορές ήταν μία επιτυχία, έστω μερική του ΤΕΕ, στην οποία και εμείς συμβάλαμε. Ξέρουμε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη , αλλά είμαστε εδώ να παλέψουμε, να αποδείξουμε ότι είμαστε μία λογική , ρεαλιστική και ουσιαστικά αριστερή φωνή.

Η Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών, έχει αποδείξει ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Στις δύσκολες εποχές που περνάμε , έχουμε ανάγκη από μεστό τεκμηριωμένο λόγο. Η απλή αναλογική που λειτουργεί στο ΤΕΕ, είναι εργαλείο για να ακουστούν όλες οι φωνές, εργαλείο να γίνει σύνθεση απόψεων και εύρεση λύσεων. Θα πρέπει να επιδιώκουμε την υπεράσπιση του ΤΕΕ , του επιστημονικού μας λόγου όχι μόνο για το καλό των Μηχανικών , αλλά και της κοινωνίας. Καμία χώρα η οποία δεν αξιοποίησε τους επιστήμονες της δεν μπόρεσε να μπει σε διαδικασία ανάπτυξης.

Παρότι οι περισσότεροι οι οποίοι συμμετέχουμε στη Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών έχουμε γνωστές πολιτικές τοποθετήσεις , η τοποθέτηση μας αυτή δεν λειτουργεί ως τρόπος επιβολής κομματικών επιλογών. Το ΤΕΕ δεν πρέπει να είναι μέρος εφαρμογής κομματικών σχεδίων και επιδιώξεων. Η παράταξη οφείλει να έχει αυτόνομο ουσιαστικά αριστερό λόγο , να κάνει κριτική, να προτείνει λύσεις , να έρθει σε αντιπαράθεση με λάθος επιλογές , αλλά και να επικροτήσει τις σωστές, απ’ όπου και αν προέρχονται.

Η σημερινή κατάσταση απαιτεί γενναίες αποφάσεις και λύσεις και πάνω απ’ όλα ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες απόψεις. Όταν υπερασπιζόμαστε το ταμείο μας , δεν το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι είμαστε ειδική κατηγορία πολιτών, αλλά γιατί καταφέραμε να έχουμε ένα υγειές και βιώσιμο ταμείο, το οποίο με κυβερνητικές επιλογές κινδυνεύει να αφανιστεί. Η υπεράσπιση της επιστημονικής μας αξιοπρέπειας και η επιδίωξη να ξαναβρούμε τη γοητεία του επαγγέλματος του Μηχανικού, δεν είναι το «ψώνιο» του Μηχανικού, αλλά η αναγκαιότητα της Ελληνικής κοινωνίας να πάει μπροστά, στο δρόμο της παραγωγής και της ανάπτυξης, να βρει λύσεις και να αποκτήσει ένα ουσιαστικά καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. Η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος , δεν είναι η υπεράσπιση κάθε φθαρμένης , μη αποτελεσματικής και πηγή διαφθοράς δομής του παρελθόντος, αλλά η αξιοποίηση όσων δομών λειτουργούν σωστά, η αναβάθμιση τους και η δημιουργία νέων όπου υπάρχει ανάγκη, πάντα με γνώμονα τη σημερινή κατάσταση, με δεδομένα τα οικονομικά αδιέξοδα του Ελληνικού Κράτους.

Σε όλα αυτά και σε όσα ερωτήματα δημιουργούνται καθημερινά, το ΤΕΕ μπορεί να δώσει λύσεις. Οι επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ , αποτελούν κομβικό σημείο όχι μόνο για την επιβίωση του, αλλά και για τον τρόπο παρέμβασης του στην εξεύρεση λύσεων στα θέματα των Μηχανικών και στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών μπορεί να παίξει σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο. Οφείλουμε να ανοίξουμε το διάλογο, να συνδιαμορφώσουμε θέσεις με τους συναδέλφους, να επιδιώξουμε τη συμμετοχή των Μηχανικών στα τεκταινόμενα του ΤΕΕ. Στην δύσκολη κατάσταση που ζούμε, να αποδείξουμε ότι το ΤΕΕ μπορεί να λειτουργήσει πάνω από κομματικές τοποθετήσεις και κυβερνητικές επιλογές, μπορεί να ορθώσει το ανάστημα του επιστημονικού λόγου και της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Να μη γίνει εργαλείο και όχημα μικροκομματικών παιχνιδιών και προσωπικών επιδιώξεων, αλλά σημείο αναφοράς. Να οδηγήσει , αυτό και οι μηχανικοί μέλη του, τα κόμματα σε σωστές επιλογές, να παίξει πλήρως το ρόλο του ως σύμβουλος του δημοσίου. Να συμμετέχει ενεργά σε παρεμβάσεις ενάντια στην άδικη και αποτελεσματική λιτότητα, όχι μόνο καταγγέλλοντας την , αλλά και προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό το ΤΕΕ θέλουμε και γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε, ανοίγοντας άμεσα το διάλογο προς τους φίλους της παράταξης , τους φορείς, τις άλλες παρατάξεις και κυρίως την κοινωνία.

Χάρης Πεπόνης

Μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου

Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου