Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Εισήγηση της γραμματείας της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ στην ολομέλεια της παράταξης


Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί την εισήγηση της Γραμματείας της Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών στην ολομέλεια της παράταξης στις  29 Μαρτίου 2013. Το αναρτούμε γιατί αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας , του τρόπου σκέψης μας, της συνέπειας μας. Απέναντι σε λάσπη , σε φήμες, σε δημοσιεύματα εκτός τρόπου σκέψης και αισθητικής της αριστεράς. Συνεπείς σε όσα λέγαμε και πράτταμε πάντα.
Το κείμενο αναρτάται ατόφιο με τον πρόλογο του, όπως είχε αναρτηθεί στο http://leftengineers.wordpress.com/ , το blog της Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών το οποίο έκλεισε με τρόπο τουλάχιστον άκομψο...
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΤΙΚΗ, ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
 
Το κείμενο που ακολουθεί είναι η εισήγηση της γραμματείας της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ στην ολομέλεια της παράταξης στις 29 Μαρτίου 2013. Έχει σταλεί από το Μάρτιο σε όλα τα μέλη και τους φίλους της παράταξης με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν το δημοσιεύσαμε τότε, στον ιστότοπο της παράταξης στο διαδίκτυο, διότι μια ομάδα μελών της παράταξης διατύπωσε παρατηρήσεις, συμπληρώσεις και διορθώσεις στην εισήγηση. Μέλη μάλιστα αυτής της μικρής ομάδας μελών, ανέλαβε να οργανώσει έναν διάλογο με τα μέλη της παράταξης για να συμπληρωθεί η εισήγηση και να πάρει το τελικό της σχήμα.
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 η γραμματεία ενημερώθηκε για πρώτη φορά ότι αυτοί που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν την προηγούμενη διαδικασία, μαζί με μερικούς άλλους, έχουν συντάξει ένα κείμενο με τον τίτλο «Κάλεσμα για μια νέα πορεία στους μηχανικούς» και με υπογραφή Πρωτοβουλία Μηχανικών. Για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας, σε έναν κόσμο ελεύθερο, δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο».
Επειδή, αυτή την περίοδο γίνονται συζητήσεις και γίνεται αναφορά στην εισήγηση αυτή, για να διευκολύνουμε τη γνώση και την ενημέρωση των μελών και φίλων της παράταξης, δημοσιεύουμε το κείμενο της ολομέλειας της παράταξης στις 29 Μαρτίου 2013. Ας κρίνει ο καθένας το κείμενο, ας το συμπληρώσει, διορθώσει και βελτιώσει. Ας σημειώσει που έχουμε κάνει λάθος και τι πρέπει να διορθώσουμε. Κανένας όμως δεν πρέπει να μας κατηγορεί και να μας χρεώνει, χωρίς επιχειρηματολογία, χωρίς στοιχεία, ότι δεν έχουμε κοινωνική ευαισθησία, ότι ακολουθούμε πολιτική με κοντόφθαλμη συντεχνιακή λογική, ότι δεν έχουμε θέσεις, ότι έχουμε ουδετεροποιημένη άποψη για την επιστήμη. Ότι για όλα τα αρνητικά στον χώρο των μηχανικών, εμείς έχουμε την κύρια ευθύνη. Φθάνοντας στο αυθαίρετο και αβάσιμο συμπέρασμα ότι η «Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών» έχει κλείσει τον κύκλο της και, δεν μπορεί να συνεχίσει τη δράση της.
Η Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της παράταξης, στο δύσκολο δρόμο της συμμετοχής, στη διατύπωση ουσιαστικών, ρεαλιστικών και τεκμηριωμένων θέσεων, στην υπεράσπιση του κλάδου των Μηχανικών και στην εύρεση λύσεων στα σημερινά αδιέξοδα.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΤΕΕ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 29-03-2013

Ι. ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΣΑΜ) θεωρεί ότι το θέμα για τους μηχανικούς είναι οι συνθήκες διαβίωσης, που έχουν υποβαθμιστεί σε απελπιστικά επίπεδα, η απασχόληση, οι όροι κάτω από τις οποίους –εάν- πραγματοποιείται, η άσκηση του επαγγέλματος τους σε συνάφεια με τις επιστημονικές γνώσεις τους, το επίπεδο των γνώσεων τους. Για το Τεχνικό Επιμελητήριο θεωρούν ότι το κρίσιμο θέμα είναι η παρέμβαση του για την παραγωγική ανάπτυξη με προϋποθέσεις ανεξάρτητης χώρας που συμμετέχει αλλά δεν είναι δέσμια διεθνών συμφωνιών, σε συνθήκες αλλεπάλληλων οικονομικών καταστροφών και οικολογικών οπισθοδρομήσεων, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, ενάντια στην ύφεση αλλά και σε μια μεγέθυνση που, στο όνομα της αντιμετώπισης τους στην πραγματικότητα, δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές ανάγκες και τις εντείνει.


Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ πιστεύει ότι ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν την Ελλάδα σε συνθήκες ελλιπούς δημοκρατίας, μερικής ανεξαρτησίας, οικονομικής κατάρρευσης, ενάντια σε αυτούς που επέβαλαν και υπηρετούν αυτές τις συνθήκες, πρέπει να είναι αταλάντευτος, αλλά δεν θα είναι ολοκληρωμένος και αποτελεσματικός αν δεν περιλαμβάνει προτάσεις ανατρεπτικές και εφαρμόσιμες. Εδώ ο ρόλος των ελλήνων επιστημόνων, των μηχανικών ειδικότερα, είναι αναγκαίος και πρέπει να διατυπώνεται με έναν λόγο επιστημονικό, εμπνευσμένο και πρωτοποριακό.
Όποιος παγιδεύεται μέσα σε μικρότητες, μικροσχεδιασμούς και μικροσκοπιμότητες ας είναι υπεύθυνος για τον εαυτόν του, ας μιλά εξ ονόματος του, αλλά όχι στο όνομα της αριστεράς, όχι στο όνομα των μηχανικών.
ΙΙ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Υπόβαθρο της συγκεκριμένης εισήγησης είναι όσα αναφέρονται στο προοίμιο. Η εισήγηση δεν έχει ως αντικείμενο το σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις σε υλοποίηση τους. Αυτό επείγει. Προηγείται, όμως, η ανάγκη για μια καθαρή θέση σε σχέση με τη φυσιογνωμία της παράταξης ή μιας παράταξης που θα έχει τα βασικά πολιτικά (προφανώς όχι οργανωτικά) χαρακτηριστικά της ΣΑΜ και των παρατάξεων που διαδέχθηκε.
Πρώτο θέμα: πρέπει να έχει τα ίδια πολιτικά χαρακτηριστικά (αναλύονται στη συνέχεια) σε μια περίοδο που όλα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο, τίποτα δεν είναι το ίδιο; Η απάντηση είναι ναι. Το γεγονός ότι έχει επικρατήσει ο νεοφιλελευθερισμός δεν θα μας κάνει να αλλάξουμε τις αριστερές ελπίδες και πεποιθήσεις μας. Μας οδηγεί σε πληρέστερες μορφές οργάνωσης, σε διαφορετική ιεράρχηση στόχων.
Δεύτερο θέμα: Η καθαρότητα του μηνύματος, της εικόνας που εκπέμπει η παράταξη αυτή την περίοδο είναι επιβεβλημένη. Από πού, όμως, θα προσδιορισθεί και πόσο φερέγγυα θα είναι; Κύριο θέμα αυτής της εισήγησης είναι ακριβώς αυτό το ζήτημα.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι, με τα σημερινά δεδομένα, καθαρότητα δεν μπορεί να αποδοθεί παρά μόνο με μια κομματικά πιο συνεκτική παράταξη. Ή το πιο ισχυρό, ότι με αυτήν τη σύνθεση μελών (στην παράταξη συμμετέχουν μέλη και ψηφοφόροι κομμάτων που θεωρούν την Κυβέρνηση συν- υπαίτια της ύφεσης και της υποτέλειας και μέλη και ψηφοφόροι κόμματος που συμμετέχει στην Κυβέρνηση) είσαι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα, σε μια περίοδο που αυτό δεν είναι ανεκτό. Και σε κάθε περίπτωση αυτό θολώνει την εικόνα, όταν οι μηχανικοί αναζητούν διαυγείς και ριζοσπαστικές προτάσεις.
Αυτή η σαφής σκέψη δημιουργεί τρία προβλήματα.
Το πρώτο: γίνεται πολύ μεγάλο το ενδεχόμενο μια τέτοια παράταξη να καθοδηγείται κομματικά. Έτσι θα υστερεί σε αυτονομία, μακροπρόθεσμα υποσκάπτεται η συσπειρωτική δυναμική της. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πολιτικά χαρακτηριστικά μιας παράταξης σαν τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Μια αριστερή παράταξη έχει το μεγάλο διαχρονικά πλεονέκτημα, στιγμιαία ίσως μειονέκτημα, ότι η εικόνα που προσδίδει ταιριάζει με την πραγματικότητα της. Δεν μπορεί να επιθυμεί να προσλαμβάνεται η εικόνα της ως αυτόνομης παράταξης όταν γαλακτίζεται κομματικά.
Το δεύτερο: η εικόνα της παράταξης δεν θα προσλαμβάνεται από τις θέσεις της, αλλά από τις θέσεις του κόμματος, που θεωρείται πιο συγγενικό προς αυτήν.
Το τρίτο, το κυριότερο και συνέπεια των προηγούμενων: Θα υπάρξει επανάπαυση από το γεγονός ότι η εικόνα της παράταξης δεν σχετίζεται με την παραγωγή θέσεων στα πλαίσια της. Άρα τίθενται εξ υπαρχής τα θεμέλια για μια μη λειτουργική παράταξη.
Αν η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ήταν μια παράταξη με ροή θέσεων στα κρίσιμα ζητήματα, θα κρινόταν η ύπαρξη της, η συμμετοχή σε αυτήν, η πορεία και η σύνθεση της με βάση αυτές τις θέσεις. Δεν θα έμπαιναν τα ερωτήματα που παραπάνω τέθηκαν. Ένα σοβαρό λειτουργικό της πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε μια επιλογή που να αποτελέσει τη γενεσιουργό αιτία παρατάξεων με καταγραμμένο στο γενετικό τους υλικό ακριβώς αυτό το πρόβλημα (της μη αυτοτελούς παραγωγής θέσεων με συνέχεια και επάρκεια, άρα της μη ενδοπαραταξιακής συλλογικότητας και λειτουργίας).
Τρίτο θέμα: έχει νόημα να στηρίζουμε μια παράταξη που δεν θα προωθήσει νέους μηχανικούς σε θέσεις ευθύνης και δεν μπορεί να συσπειρώσει; Η απάντηση είναι όχι. Με δύο καίριες υποσημειώσεις. Η ιστορία αυτού του παραταξιακού χώρου αποδεικνύει ότι οι διασπάσεις, στη βάση προσωπικών εκτιμήσεων, είναι τόσο εύκολες, όσο δύσκολες είναι οι συνενώσεις στη βάση των συγγενών θέσεων και η ζωντανή, συμμετοχική λειτουργία των παρατάξεων. Η συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης δεν συναρτώνται από το βαθμό συνένωσης. Η Πανεπιστημονική, τη δεκαετία του 80, είχε στην ευθύνη της, τη συντριπτική πλειοψηφία των προεδρείων των συλλόγων των μηχανικών. Εξαρτάται όμως, από τον εσωτερικό βαθμό συσπείρωσης απόλυτα η δυναμική και αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων. Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή ευθυνών η σχετική σκέψη δεν οφείλεται σε μια θεοποίηση της ηλικιακής ανανέωσης, αλλά στην αναγνώριση ενός πολύ μεγάλου κενού με ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις.
Τέταρτο θέμα: εν τέλει τι προέχει στην εικόνα μιας παράταξης, της οποίας τα μέλη έχουν μια μεγάλη διαδρομή στο χώρο που αυτή δραστηριοποιείται: η σύνθεση των μελών της, οι θέσεις της, η λειτουργία της, η δράση της; Αναμφίβολα υπάρχει μια διαλεκτική σύνδεση τους, το ένα είναι προαπαιτούμενο και προϋποθέτει το άλλο. Το ερώτημα όμως μας οδηγεί να σκεφθούμε ποια είναι η διαφορά της παράταξης και του κόμματος. Το τελευταίο με συνεκτικό πολιτικό λόγο προσπαθεί να απλωθεί προς την κοινωνία. Η παράταξη απορρέει από την κοινωνία, εκφράζει τις ανάγκες, τα αιτήματα και τις προτάσεις της, για αυτό και δυνητικά μπορεί να συσπειρώσει πολύ ευρύτερο φάσμα ανθρώπων. Ο πολιτικός παραταξιακός λόγος αποκτά δύναμη, όταν στη συνάντηση του με τον πολιτικό κομματικό λόγο θα μπορέσει να επιδράσει. [είναι τότε που μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλα προσωπικά διλήμματα].
Η πρόταση που καταλήγει κατά πλειοψηφία η γραμματείας της παράταξης και παρουσιάζεται στη συνέχεια της εισήγησης επιδιώκει να διατυπώσει τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της παράταξης που θα τις επιτρέψουν να έχει τη δράση που οι καιροί απαιτούν.
ΙΙΙ. ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ
  1. Οι καιροί απαιτούν μια μεγάλη αριστερή παράταξη που θα δημιουργεί καταστάσεις στο χώρο των μηχανικών, άρα στη χώρα, θα συμβάλει σε προοπτικές γενικότερων ανατροπών. Μια παράταξη που έχει όραμα για το ΤΕΕ, δεν μπορεί να έχει χαμηλότερους στόχους.
  2. Συλλογικότητες που δρουν δημοκρατικά και μαζικά, αποφασίζουν και υλοποιούν, μπορούν να παράξουν έναν απίστευτο πλούτο, όταν εμπεριέχουν ποικιλία γόνιμων προβληματισμών.
  3. Η υπεράσπιση των σκοπών του ΤΕΕ, αυτήν την περίοδο, είναι μάχη για το ρόλο του μηχανικού στην κοινωνία και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος.
  4. Η σύνθεση και τα χαρακτηριστικά του ΤΕΕ αποτελούν προνομιακό πεδίο για την αριστερά.
  5. Η διεκδίκηση της απλής αναλογικής και της εσωτερικής δημοκρατίας στο ΤΕΕ δεν είναι για να καταγράφονται μόνο οι παραταξιακές δυνάμεις και λογικές.
  6. Η αξιοποίηση των θετικών και των αρνητικών της (ενενηντάχρονης) πορείας του ΤΕΕ πρέπει να είναι διαρκώς στο μυαλό. Η αναζήτηση του τροχού να μην αποτελεί πρόσχημα για να μην γίνεται ούτε ένα βήμα μπροστά. Να μην αποκοβόμαστε από τις ρίζες μας.
  7. Η παράταξη, στα πλαίσια του ΤΕΕ, εκφράζει τους ανθρώπους της εργασίας, όσους έχουν ή όσους αναζητούν, εναντιώνεται σε θέσεις που απορρέουν ή καταλήγουν στην εκμετάλλευση ανθρώπων, υπηρετεί τα ιδανικά και τις αξίες της αριστεράς. Υπερασπίζεται τη θέση ότι οι επιστήμονες δεν είναι απλοί κάτοχοι της γνώσης, αλλά πρέπει να είναι οι παραγωγοί της γνώσης, να μην αποξενώνονται από αυτήν. Αναλύει τις κοινωνικές ανακατατάξεις, προσδιορίζει τη θέση και τον ρόλο των επιστημόνων σε αυτές.
  8. Η παράταξη οφείλει να υπηρετεί, και στην εσωτερική της λειτουργία, αυτό που θεωρεί θεμελιώδες για το ΤΕΕ, τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την μαζικότητα. Εάν ακολουθούνται οι αρχές τους, τίποτα δεν αποτελεί ταμπού, το οποίο δεν μπορεί να συζητηθεί και για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση.
  9. Η παράταξη βαρύνεται με το ότι δεν έκανε αισθητή την διαφορετική της αντίληψη και δεν ενημέρωσε για τις δικές της προσπάθειες και διαφοροποιήσεις.
  10. Η παράταξη πρέπει να δώσει αγώνα επιβίωσης του ΤΕΕ, αγώνα επιβίωσης των μηχανικών, αγώνα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης της χώρας. Άμεσα, τώρα.
ΙV. Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας πρέπει να συνεχίσει τη δράση του, τη λειτουργία του, την εκπλήρωση των στόχων και του ρόλου του, να ανακάμψει και να προχωρήσει στο δρόμο του Προμηθέα, το δρόμο της τεχνολογίας, της προόδου, της εξέλιξης, της ανάπτυξης.
Οι σκοποί του ΤΕΕ πρωτοεμφανίστηκαν στον ιδρυτικό του νόμο (το 1926, ιδρύθηκε το 1923), επαναδιατυπώθηκαν μετά τη μεταπολίτευση.
Ρόλος – Σκοποί ΤΕΕ
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει σκοπό την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίησή τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο πλαίσιο του σκοπού του είναι ο τεχνικός σύμβουλος της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα:
Μελετά με δική του πρωτοβουλία ή έπειτα από ανάθεση ή αίτηση αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς ή επιστημονικούς φορείς ή επιμελητήρια οποιοδήποτε σχετικό επιστημονικό, τεχνικό, τεχνοοικονομικό, ή αναπτυξιακό θέμα που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο. Επίσης διατυπώνει απόψεις με πρωτοβουλία δική του ή έπειτα από πρόσκληση για τη σχετική με τα θέματα αυτά νομοθεσία.
Γνωμοδοτεί, έπειτα από πρόσκληση των αρμοδίων αρχών ή άλλων φορέων, του δημοσίου τομέα ή συνδικαλιστικών φορέων και μέσα σε οριζόμενο εύλογο χρονικό διάστημα, για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητάς του.
Συλλέγει στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το τεχνικό δυναμικό, την τεχνική, επιστημονική, κατασκευαστική και σχετική βιομηχανική δραστηριότητα, τα τεχνικά υλικά, τον εξοπλισμό και την τεχνολογία, καταρτίζει στατιστικές και παρέχει σχετικές πληροφορίες προς τις αρμόδιες αρχές ή άλλους φορείς.
Παρέχει τη συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, εκπονεί μόνο ή σε συνεργασία με άλλους φορείς σχετικές μελέτες και έρευνες, σχέδια προδιαγραφών, κανονισμών, συμβάσεων έργων και μελετών.
Συμβάλλει στην εκπόνηση προγραμμάτων τεχνικής παιδείας, στην ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, προγραμματισμό και διάρθρωση του τεχνικού δυναμικού σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.
Ενημερώνει την κοινή γνώμη με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, εκδόσεις ή με άλλο πρόσφορο τρόπο για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητάς του, εκλαϊκεύοντας και βοηθώντας στην ευρύτερη κατανόηση των σχετικών θεμάτων και προβλημάτων.
Μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, σε ενώσεις επιμελητηρίων, σε διεθνείς ενώσεις τεχνικών, αναπτύσσει σχέσεις με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών, οργανώνει συνέδρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις για την προώθηση των σκοπών του.
Διενεργεί πραγματογνωμοσύνες με θεσμοθετημένη αρμοδιότητα. Οι εκθέσεις των πραγματογνωμοσυνών, που ανέρχονται σε 500 περίπου το χρόνο (αναφορά στο 2009, το 2012 ήταν πολύ λιγότερες), αφορούν θέματα τεχνικής δραστηριότητας όπως οικοδομικά, μηχανολογικά, διαφορές κράτους πολιτών, ή πολιτών μεταξύ τους, κλπ. Από τα έσοδα των πραγματογνωμοσυνών το ένα τρίτο είναι, σύμφωνα με το νόμο, δικαιώματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε σχέση με τα μέλη του:
Διενεργεί τις εξετάσεις και χορηγεί τις άδειες άσκησης επαγγέλματος των Μηχανικών.
Τηρεί τα μητρώα των Μηχανικών και επώνυμων τεχνικών γραφείων και επιχειρήσεων.
Μεριμνά για την είσπραξη των νομίμων αμοιβών τους.
Φροντίζει για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση, την προαγωγή και προστασία του κύρους των μελών του, την επιστημονική πρόοδο, ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους.
Εκδίδει ενημερωτικό και επιστημονικό τύπο και άλλες ειδικές εκδόσεις.
Ενισχύει τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης των μηχανικών σε δραστηριότητες σχετικές με τους σκοπούς του.
Μελετά νέες μορφές επαγγελματικής οργάνωσης και εργασίας των μελών του.
Ασκεί σ’ αυτά πειθαρχική εξουσία, όπως ειδικότερα ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του ιδρυτικού του νόμου.
Άντεξαν στο χρόνο αυτές οι διατυπώσεις.
Η δράση του ΤΕΕ κρίνονταν από τη συνέπεια προς αυτούς τους στόχους, ακόμα και σε περιόδους που η πολιτική συγκυρία τους εμφάνιζε αναχρονιστικούς. (Για παράδειγμα μπορεί όποιος επιθυμεί να ανατρέξει στις δραστηριότητες του ΤΕΕ 2007 – 2009: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE/report2007-2009).
Σήμερα έχουν μια κρίσιμη επικαιρότητα. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα πλαίσια των μνημονίων έχουν απενεργοποιήσει θεμελιώδεις σκοπούς, σε αντιπαλότητα με τις προθέσεις των μηχανικών και των φορέων τους. Η υπεράσπιση των σκοπών του ΤΕΕ, αυτήν την περίοδο, είναι μάχη για το ρόλο του μηχανικού στην κοινωνία και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος. Δεν είναι μάχη χαρακωμάτων ή συντήρησης. Εντάσσεται στη μάχη για την υπεράσπιση των ελάχιστων προϋποθέσεων αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού.
V. ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΕΕ
Κριτήριο συμμετοχής στο ΤΕΕ είναι η γνώση. Αυτήν εγγυάται το ΤΕΕ ότι τη διαθέτουν τα μέλη του και αυτήν θέτει στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Τη θέτει ως συνισταμένη απόψεων. Άρα το ΤΕΕ λειτουργεί με συνέπεια και με δύναμη, όταν συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:
Της συλλογικότητας, με τους ευρύτερους μαζικούς όρους και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Της δημοκρατίας, η λειτουργία της οποίας ως κατακλείδα έχει και όχι ως αποθέωση ένα δίκαιο σύστημα λήψης αποφάσεων, δίνει βήμα σε κάθε άποψη, διασφαλίζει τη διακίνηση όλων των θέσεων και την αντιπροσώπευση με εφαρμογή της απλής αναλογικής των παρατάξεων.
Για την αριστερά ο συνδυασμός των παραπάνω (έχει αποδειχθεί ότι) αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο. Έχει την πιο ισχυρή επιχειρηματολογία, ο λόγος της εκφράζει και απευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών. Κερδίζει από το γεγονός ότι η διατύπωση των θέσεων του ΤΕΕ (θα πρέπει να) προκύπτει από έναν ισχυρό διάλογο και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από το γεγονός ότι κανείς δεν αποκλείεται για ταξικούς λόγους.
Από την παραπάνω σκέψη απορρέουν τρεις άλλες. Η πρώτη έχει να κάνει με την αυτονομία του ΤΕΕ. Η δεύτερη με τις σχέσεις ΤΕΕ – συλλόγων μηχανικών. Η τρίτη με τη συμμετοχή των αριστερών παρατάξεων στις διαδικασίες του ΤΕΕ.
Στη μόρφωση των μελών του ΤΕΕ η ελληνική κοινωνία επενδύει ( σε χρήμα το περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία εργαζομένων). Απαιτεί τη συμμετοχή τους στο τρέχον γίγνεσθαι. Αλλά όχι μόνο. Κυρίως απαιτεί τη συμμετοχή τους στην προοπτική που θα χαραχθεί για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτήν τη χώρα. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση η οργανωμένη τους έκφραση είναι το ΤΕΕ. Αν υπόκειται σε συσχετισμούς κυβερνητικούς ή κομματικούς χάνει την προοπτική, άρα δεν είναι συνεπές προς τον βασικό λόγο ύπαρξης του. Αντίθετα, αν λειτουργήσει ως αυτόνομη οντότητα στον πολιτικό χώρο θα συμπαρασύρει, πιθανά, κυβερνήσεις και κόμματα σε προβληματισμούς πιο πλούσιους και προοπτικές πιο μακρινές από αυτές που εμπλέκονται οι γραφειοκρατίες κυβερνήσεων και κομμάτων.
Οι σύλλογοι των μηχανικών διαφοροποιούνται σε εργασιακούς και σε κλαδικούς. Στην πρώτη περίπτωση, είτε συμμετέχουν μόνο διπλωματούχοι μηχανικοί είτε όχι, η ένταξη έχει ως δομικό χαρακτηριστικό τη θέση στο χώρο εργασίας. Στη δεύτερη, πιο νόθα περίπτωση, η ένταξη αφορά τόσο τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, που τα συμφέροντα τους δεν αντιπροσωπεύονται από άλλον σύλλογο, όσο και το σύνολο των μηχανικών μιας ειδικότητας, άρα αναγνωριστικό τους είναι οι σπουδές. Το ΤΕΕ, έχει ως μία βασική αποστολή του τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, αλλά επικουρικά και υποστηρικτικά (πρέπει να) λειτουργεί και στα κλαδικά και στα εργασιακά θέματα. Την προτεραιότητα την έχουν οι κλαδικοί και οι εργασιακοί σύλλογοι. Το γεγονός ότι, λόγω αδυναμίας τους, το ΤΕΕ υποχρεώθηκε πολλές φορές να τους υποκαταστήσει, αποτέλεσε λόγο αμφισβήτησης, κυρίως από αριστερές παρατάξεις, της ίδιας της ύπαρξης του ΤΕΕ.
Οι αριστερές παρατάξεις
Οι αριστερές παρατάξεις διαφοροποιούνται απόλυτα στην εικόνα που διαμορφώνουν για το ΤΕΕ, με άξονα της οπτικής τους το αν και κατά πόσο θα είναι αυτόνομος πολιτικά φορέας. Αυτή προσδιορίζει και τις επιλογές τους και τις προοπτικές τους για αυτό.
Για κάποιες το ΤΕΕ είναι, και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όργανο των εργοδοτών μηχανικών, εργαλείο των κυβερνήσεων, έχουν αναπτύξει έναν καταγγελτικό λόγο, περνούν τις (κομματικές) γραμμές της μη συσπείρωσης και όταν η σύμπτωση θέσεων είναι κραυγαλέα, επιδιώκουν τη μετατροπή του ΤΕΕ σε έναν όμιλο συζητήσεων, με εθελοντική συμμετοχή.
Άλλες, θεωρώντας εαυτούς ως η αυθεντία, κινούμενες σε έναν φαντασιακό επίπεδο, απομονώνουν και γιγαντώνουν κάθε τι αρνητικό, του «συστήματος ΤΕΕ», οποτεδήποτε και αν συνέβη, στο οποίο ταυτόχρονα αποδίδουν τη δημιουργία ενός ΤΕΕ υπερκράτους. Από αυτό, κατά τις ερμηνείες τους, απορρέει πάσα διαπλοκή και κάθε αδιέξοδο για τους μηχανικούς. Δημιουργούν ένα κατασκεύασμα για να έχουν στόχο στα μέτρα τους. Έτσι ο ορίζοντας των αγώνων τους, από τους οποίους η παράταξη θα πρέπει να αντλήσει τα θετικά διδάγματα, φθάνει έως τα κτίρια του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ αντιμετωπίζει το ΤΕΕ και την παρουσία της σε αυτό με διαφορετική ανάλυση και λογική. Όμως, κέρδος θα έχει αν ενσωματώσει στη λειτουργία της αγωνιστικά χαρακτηριστικά και προτάσεις άλλων αριστερών παρατάξεων, αν διευρύνει τη συνεργασία μαζί τους στην πληθώρα κοινών θέσεων που υπάρχουν.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, όπως και οι παρατάξεις από τις οποίες προέρχονται πολλά μέλη της, επιδιώκει τις συνθέσεις, συμμετέχει στη διοίκηση, θεωρεί ότι η διεκδίκηση της απλής αναλογικής και της εσωτερικής δημοκρατίας στο ΤΕΕ δεν είναι για να καταγράφονται μόνο οι παραταξιακές δυνάμεις και λογικές, πιστεύει στους στόχους του ΤΕΕ, υπερασπίζεται τις θέσεις που προκύπτουν από πραγματικά συλλογικές διαδικασίες. Ιστορικά, η συμμετοχή της στα όργανα του ΤΕΕ δεν συνεπαγόταν προγραμματική σύγκληση και δέσμευση με τις άλλες παρατάξεις που συμμετείχαν σε αυτά. Επίσης ιστορικά, έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατύπωση των θέσεων του ΤΕΕ. Όταν η παράταξη έριχνε το βάρος της σε αυτήν την κατεύθυνση, οι άλλες παρατάξεις που συμμετέχουν σε θέσεις ευθύνης έριχναν το βάρος τους σε οτιδήποτε «προσωποποιείτο». Εκεί η βαρύτητα της παράταξης, όπου δεν επέβαλε θεσμικούς κανόνες (πχ πραγματογνωμοσύνες), δεν ξεπερνούσε το βάρος του πραγματικού εκλογικού ποσοστού της. Χρεωνόταν έτσι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το όποιο κόστος των εκπροσωπήσεων του ΤΕΕ και άλλων αποφάσεων όπου ήταν μειοψηφία, γιατί ένας μηχανικός δεν διαφοροποιεί στο μυαλό του τις παρατάξεις στο ΤΕΕ ανάλογα με τον ρόλο που πραγματικά διαδραματίζουν σε αυτό.
VI. Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ
Μια αριστερή παράταξη που δραστηριοποιείται στο ΤΕΕ και θέλει:
  • · Να υπάρχει το ΤΕΕ, ως αυτόνομη οντότητα που αντιπροσωπεύει έναν μεγάλο αριθμό επιστημόνων, εργαζομένων, πολιτών.
  • · Να υπηρετεί με επάρκεια τους στόχους του. Να παράγει θέσεις, αυτές που επιβάλουν οι καταστατικοί του στόχοι και απαιτούν οι καιροί.
  • · Να λειτουργεί με ακεραιότητα η δημοκρατία σε αυτό.
  • · Να αξιοποιούνται, κάθε στιγμή, τα θετικά και τα αρνητικά της (ενενηντάχρονης) πορείας του. Η αναζήτηση του τροχού να μην αποτελεί πρόσχημα για να μην γίνεται ούτε ένα βήμα μπροστά. Να μην αποκοβόμαστε από τις ρίζες μας.
  • · Να διεκδικεί το ΤΕΕ την αποδοχή και υλοποίηση των θέσεων του, και να είναι αυτό η άμεση συνεισφορά του στην απασχόληση, την άσκηση της επιστήμης, τις συνθήκες του επαγγέλματος, την παιδεία, τις κοινωνικές παροχές των μηχανικών.
τι ευρύτητα και τι λειτουργικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;
Ως αριστερή παράταξη, στα πλαίσια του ΤΕΕ, εκφράζει τους ανθρώπους της εργασίας, όσους έχουν ή όσους αναζητούν, εναντιώνεται σε θέσεις που απορρέουν ή καταλήγουν στην εκμετάλλευση ανθρώπων, υπηρετεί τα ιδανικά και τις αξίες της αριστεράς. Υπερασπίζεται τη θέση ότι οι επιστήμονες δεν είναι απλοί κάτοχοι της γνώσης, αλλά πρέπει να είναι οι παραγωγοί της γνώσης, να μην αποξενώνονται από αυτήν. Αναλύει τις κοινωνικές ανακατατάξεις, προσδιορίζει τη θέση και τον ρόλο των επιστημόνων σε αυτές. Ο επιστήμονας (ως συλλογικό σώμα) δεν είναι πλέον η αιχμή και η ασπίδα μιας άρχουσας τάξης, είναι η αιχμή και η ελπίδα των εργαζομένων.
Θεωρεί καίρια θέματα την προώθηση της επιστημονικής γνώσης, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, της έρευνας, της παιδείας και της ανάπτυξης.
Δεν αποτελεί κομματικό υποκατάστατο. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση το ΤΕΕ θα αποτελούσε τη συνισταμένη κομματικών υποκατάστατων, θα ακυρωνόταν η ύπαρξη του σαν αυτοτελής φορέας, ο λόγος ύπαρξης του.
Παράγει θέσεις, εντός και εκτός (της παραγωγής θέσεων στο) ΤΕΕ, δηλαδή σε διαλεκτική σχέση με αυτό. Σε σχέση με κυβερνήσεις και κόμματα ακολουθεί τη λογική που υπερασπίζεται στο ΤΕΕ, κρίνει τις τοποθετήσεις τους με βάση τις παραταξιακές επεξεργασίες. (Επιδιώκει να) Βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με τις θέσεις των κομμάτων, μέλη των οποίων αποτελούν και μέλη της.
Μέσα στην ίδια την παράταξη υπηρετεί αυτό που θεωρεί θεμελιώδες για το ΤΕΕ, τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την μαζικότητα. Εάν ακολουθούνται οι αρχές τους, τίποτα δεν αποτελεί ταμπού, το οποίο δεν μπορεί να συζητηθεί και για το οποίο μπορεί να υπάρξει απόφαση. Ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε τα μνημόνια, ούτε οι μεταρρυθμίσεις, ούτε οι ευρωπαϊκές οδηγίες.
Επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση γύρω από τις θέσεις της, επιδιώκει αυτά για τα οποία αγωνίζεται να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή στις διαδικασίες του ΤΕΕ. Δεν είναι μια παράταξη κριτικής (και μόνο), δεν είναι μια παράταξη που απορρίπτει το ΤΕΕ (αλλά δηλώνει παρούσα επειδή μια πραγματικότητα της το επιβάλει).
Ευρεία συσπείρωση σε θέσεις σημαίνει ότι επιδιώκει συνεργασίες με ψηφοφόρους, μέλη, εκλεγμένους άλλων παρατάξεων. Προς αυτές που, σχηματικά, κινούνται δεξιά της έχει το σαφές πλεονέκτημα ότι διατυπώνει ένα λόγο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των περισσότερων μελών τους. Άρα το πρόβλημα είναι η διατύπωση αυτού του λόγου. Προς αυτές που κείνται αριστερά, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις τα ζητήματα που τίθενται και η αφετηρία υπεράσπισης τους είναι συγγενή, η παράταξη πρέπει να επιμένει σε συνεργασίες και κοινούς αγώνες, υποβαθμίζοντας τα κατά αυτήν μη ουσιώδη.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί η ευρεία (η ευρύτερη δυνατή) συμμετοχή στις διαδικασίες της παράταξης, μιας παράταξης που κουβαλά ένα μεγάλο ιστορικό φορτίο. Η συμμετοχή στην παράταξη είναι ατομική. Αυτή προσδιορίζει τα όρια της δικής της συσπείρωσης. Συμμετέχει κάποιος όσο νοιώθει ότι ατομικά δικαιώνεται όταν υπερασπίζεται συλλογικά θέσεις της παράταξης. Άρα και εδώ το αφετηριακό ζήτημα είναι το ζήτημα της συμμετοχής των μελών της παράταξης και η ποιοτική λειτουργία των οργάνων.
Ποια είναι τα λειτουργικά χαρακτηριστικά:
1. να έχει επικοινωνία με τα μέλη της
2. να παράγει θέσεις
3. να υπερασπίζεται έμπρακτα τα συμφέροντα αυτών που εκπροσωπεί
Να αξιοποιήσει η παράταξη αυτά τα χαρακτηριστικά. Να ξεπεράσει τις αδυναμίες που υπάρχουν. Να υπερβούμε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Να προχωρήσουμε ένα βήμα εμπρός.
Η παράταξη δεν είχε φθάσει σε τέτοια επίπεδα λειτουργίας ώστε να ξεπεράσει τα ζητήματα που τέθηκαν την περίοδο της κρίσης και της δημιουργούσαν εσωτερικά προβλήματα, όπως:
  • Η προβολή των ενεργειών, των θέσεων μας και της δράσης μας στα όργανα του ΤΕΕ.
  • Η μη ανάληψη ευθυνών, στο βαθμό που θα έπρεπε, από τα, ηλικιακά, νεώτερα μέλη μας
  • Δεν μπόρεσε την πρώτη περίοδο της νέας διοίκησης του ΤΕΕ 2010-2011 να αποτρέψει ενέργειες της ηγεσίας του ΤΕΕ οι οποίες χαρακτηρίζονταν από κυβερνητισμό και παραγοντισμό. Από ερασιτεχνισμό και κακή εκτίμηση των νέων συνθηκών δράσης του ΤΕΕ. Βαρύνεται με το ότι δεν έκανε αισθητή την διαφορετική της αντίληψη και δεν ενημέρωσε για τις δικές της προσπάθειες και διαφοροποιήσεις.
  • Η άποψη ότι, πάση θυσία, πρέπει να αποφύγουμε την αποδυνάμωση του ΤΕΕ [ως φορέα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μηχανικών και ελπίδας για την ανάπτυξη, άρα να είναι ισχυρό το Επιμελητήριο προ της αναμενόμενης αρχικά και με απόλυτη σφοδρότητα εκδηλωθείσας τελικά επίθεσης για διάλυση των φορέων των επιστημόνων], πολλές φορές υλοποιήθηκε στα πλαίσια της ΔΕ ως κάποια ανοχή στις θέσεις που τα μέλη των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων στήριζαν. Στην υλοποίηση αυτής της τακτική μας, παρόλο που όλοι στην παράταξη συμφωνούσαμε ότι έπρεπε να προσέξουμε ιδιαίτερα τους κινδύνους παρερμηνείας της στάσης μας, πρέπει να σημειώσουμε ότι παρουσιάστηκαν κενά και ελλείψεις. Την εμπειρία αυτή πρέπει να την αξιοποιήσουμε στη συνέχεια της δράσης μας στα όργανα του ΤΕΕ.
VII. Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΕΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2010
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ μετά τις εκλογές της 25 Απριλίου 2010 ανέπτυξε τη δράση της σε νέες, ιδιαίτερες, σύνθετες συνθήκες. Πολιτικές, οικονομικές, συνδικαλιστικές.
Δραματική αύξηση της ανεργίας σε όλες τις κατηγορίες, τις ειδικότητες και τις ηλικίες των μηχανικών. Ιδιαίτερη ανεργία στους νέους μηχανικούς. Διάλυση της δομής του επαγγέλματος, χωρίς υποκατάσταση. Μισθοί και αμοιβές υποανάπτυκτων χωρών χωρίς αντίκρισμα σε απασχόληση. Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Μνημόνια, αλλαγές κυβερνήσεων και υπουργών, δυο συνεχόμενες βουλευτικές εκλογές και μία δήμων και περιφερειών, δύο συνεχόμενα νέα φορολογικά καθεστώτα για μηχανικούς, κατάργηση του πλαισίου των κατωτέρων αμοιβών σε μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων έργων, δημόσιος τομέας σε τέλμα αδράνειας, απαξίωσης και συρρίκνωσης. κατάργηση 2% υπέρ ΤΕΕ, αύξηση εισφορών ΤΣΜΕΔΕ, ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, μείωση αποθεματικών ΤΣΜΕΔΕ, Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, τακτοποίηση αυθαιρέτων, Νέος οικοδομικός Κανονισμός, μείωση δημόσιων επενδύσεων, περιορισμός στο πρόγραμμα δημοσίων έργων και εκπόνησης μελετών, μείωση απολαβών δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών, μειώσεις των αμοιβών των συλλογικών συμβάσεων, διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, πληθώρα μηχανικών-κορεσμός, ανώτατη εκπαίδευση-ειδικεύσεις μηχανικών-ΤΕΙ- απόφοιτοι εξωτερικού,
Αυτό ήταν το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο έπρεπε μετά τις εκλογές του ΤΕΕ και μετά από πολλά χρόνια αλλά και ειδικότερα τα τελευταία 8 χρόνια, στην προεδρίααπό πρόεδρο προερχόμενο και στηριζόμενο από την παράταξή μας, να αναπτύξουμε τη δράση μας. Η γενική αντίληψη που επικράτησε στην παράταξη σαν σύνολο, με επιμέρους διαφοροποιήσεις, ήταν να στηρίξουμε το ΤΕΕ και τα όργανα του, τη συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις που δρούσαν στο ΤΕΕ με στόχο την συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, την αποτελεσματικότητα της δράσης και της υπεράσπισης του αυτόνομου ρόλου του ΤΕΕ, την εξυπηρέτηση των δίκαιων των διπλωματούχων μηχανικών, με κατεύθυνση απόλυτης αντιπαλότητας στις βίαιες αλλαγές και πράξεις, που οδήγησαν στα φαινόμενα που παραπάνω καταγράφηκαν.
Η παράταξή μας, όπως αυτή σχηματοποιείται με τα μέλη της, τα στελέχη της, τη δράση της, τις θέσεις της, τους στόχους της, έχει διαχρονική παρουσία συνεχώς στα όργανα και στη δράση του ΤΕΕ και σε όλες τις κινητοποιήσεις και δραστηριότητες των μηχανικών, από την δεκαετία το 1970 έως σήμερα.Θα ήταν ασυνεπές και ανεύθυνο εάν εγκαταλείπαμε τη συγκεκριμένη, μακρόχρονη, κατά εμάς υπεύθυνη, πολιτική, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.
Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό, δραματικό, διαλυτικό σκηνικό προσπαθήσαμε ως παράταξη. Και να μην υποχωρήσουμε από τις θέσεις και τις αρχές μας και να υπερασπιστούμε τα δίκαιο της συντριπτικής πλειοψηφίας των μηχανικών και ιδιαίτερα των περισσότερο ευάλωτων, και να διατηρήσουμε μια στάση και παρουσία υπέρ της ύπαρξης, της λειτουργίας, και του ρόλου του ΤΕΕ. Σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες σε αριθμό ψήφων παρατάξεις, που επέλεξαν τον παραγοντισμό, τον διαδρομισμό και τη δημαγωγία. Κυρίως επέλεξαν να αποκόψουν το ΤΕΕ από τα μέλη του, και ως συνέπεια αυτού από την κοινωνία, να το κάνουν αμέτοχο σε μια περίοδο ιστορικών και δραματικών εξελίξεων. Θετικό ότι το ΤΕΕ διατυπώνει έναν επίσημο λόγο αντίστασης σε καταστροφικές πολιτικές, αλλά αυτό είναι πολύ λίγο μπροστά στις ανάγκες της κοινωνίας και για το ρόλο του.
Έστω και δια των παραλείψεων, δεν είμαστε αμέτοχοι αυτού του φαινομένου. Και η ευθύνη μας είναι ευθέως ανάλογη της ελλιπούς επικοινωνίας με τα μέλη της παράταξης, της, ως εκ τούτου, ελλιπούς ενεργοποίησης τους. Είναι προφανές ότι οι παραπάνω γενικές και πραγματικές εκτιμήσεις δεν έχουν σκοπό να μειώσουν ή να καλύψουν τις αδυναμίες μας διαχρονικές ή όχι, όπως:
  1. Η επικοινωνία με τα μέλη μας (εισηγήσεις, ενημέρωση, άρθρα, αποστολή μηνυμάτων κτλ). Η μη ενεργοποίηση περισσότερων μηχανικών στην επεξεργασία θέσεων, στη συμμετοχή τους στις διαδικασίες της παράταξης.
  2. Η ατολμία σε επεξεργασία και διακήρυξη αναγκαίων θέσεων
  3. Η μη ανάδειξη αρνητικών επιλογών της Διοίκησης του ΤΕΕ.
VIII. ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Βασική φιλοδοξία είναι να γίνει η παράταξη σήμερα, ο ιστορικός εκφραστής και ο φορέας των επιδιώξεων, των συμφερόντων και των στόχων της μεγάλης πλειοψηφίας των μηχανικών.
Η παράταξη πρέπει να δώσει αγώνα επιβίωσης του ΤΕΕ, αγώνα επιβίωσης των μηχανικών, αγώνα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης της χώρας. Άμεσα, τώρα. Άρα πρέπει να έχει σχέδιο οργάνωσης, λειτουργίας, διακήρυξης και παρεμβάσεων μέσα στο Απρίλιο. Να συμβάλει ως ιστορικός εκφραστής και φορέας των επιδιώξεων, των συμφερόντων και των στόχων της αριστεράς , των δυνάμεων της εργασίας, της ανάπτυξης, της παιδείας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, στον χώρο των μηχανικών. Να εκφράσει όλους τους μηχανικούς που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν την επιστήμη και το επάγγελμα τους, σε ένα πλαίσιο άσκησης του αξιοκρατικό, σύγχρονο, προοδευτικό, αποτελεσματικό.
Στη συνάντηση των μελών της ΣΑΜ θα πρέπει να διερευνηθούν εξαντλητικά και να εξαντληθούν τα όρια συνύπαρξης. Συλλογικότητες που δρουν δημοκρατικά και μαζικά, αποφασίζουν και υλοποιούν, μπορούν να παράξουν έναν απίστευτο πλούτο, όταν εμπεριέχουν –στα όρια που παραπάνω αναφέρθηκαν– ποικιλία γόνιμων προβληματισμών.
Οι καιροί απαιτούν μια μεγάλη αριστερή παράταξη που θα δημιουργεί καταστάσεις στο χώρο των μηχανικών, άρα στη χώρα, θα συμβάλει σε προοπτικές γενικότερων ανατροπών. Μια παράταξη που έχει όραμα για το ΤΕΕ δεν μπορεί να έχει χαμηλότερους στόχους. Μια παράταξη που δεν θα είναι προϊόν της συγκυρίας.
Και για τους πιο νέους συντρόφους, αλλά και τους παλαιότερους, μια παραίνεση από έναν μεγάλο επαναστάτη μαρξιστή δραματουργό, σκηνοθέτη και ποιητή του 20ού αιώνα.
Εγκώμιο για τη μάθηση του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις Σύντροφε
Μην αφεθείς να πείθεσαι
Μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος! Ο,τι δεν ξέρεις ο ίδιος
καθόλου δεν το ξέρεις
Έλεγξε το λογαριασμό
Εσύ θα τον πληρώσεις Ψάξε με τα δάχτυλα κάθε σημάδι
Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου